Pärlan – Aktiviteter

Aktiviteter och omgivningarna

Stugan/Pärlan nås med bilväg ända fram till dörren, det är omvänt enkelt att att nå många fina utflyktsmål i närområdet se mer info under länkar nedan.

Omgivningarna är vackra med kulturhistoriskt värde, området är rikt på vackra miljöer i form av bla sjöar, vattendrag, utsiktspunkter, vandringsleder, etc. Det som brukar lyftas fram vad gäller Värmland är dess natur och sjöar, Värmland vilar på vatten, det finns över 10 000 sjöar i Värmland.

Bebyggelsen runt Pärlan har sina rötter i den nyodlingsepok som tog fart under 1500-talet. Kännetecknande för kulturmiljön är välbevarade gårdmiljöer som visar på gammal timmerbyggnadskonst. Områdena är klassade som riksintresseområden för kulturmiljövård och särskilda antagna områdesbestämmelser finns fastställda för att värna om den historiska bygden. Dagens landskapsbild är bla av den anledningen närmast identisk med förhållandena i området vid 1800-talet vad gäller bla byformer och bebyggelsestruktur.

I bygden finns ett antal sk fångstgropar vilket är en mycket gammal jaktteknik för älg som kan spåras tillbaka till stenåldern, tekniken förbjöds i lag under 1800-talet.

Om sjön Rinnen

Rinnen är en långsträckt sjö. Den har många flikar och vikar och innehåller ett stort antal långsmala skogstäckta öar. Sjön ligger delvis i Arvika kommun. Längs med väststränderna finns på några platser västbranter som har rikligt med block och lodytor. Vissa delar av skogen har en ålder på 100 år. Vissa delar av området kring sjön innehar ovanliga och värdefulla mossarter.

Förutom för att bada, lämpar sig sjön och sjöarna i omgivningen också för att fiska eller paddla kanot. Kanske särskilt sjön Rinnen med sina många öar, vikar och smala sund är en härlig sjö att paddla på. Rinnen har även fina förutsättningar för att skapa härliga upplevelser på skridskor.

Rinnen har en fisk och fågelrik fauna, här finns  Gädda, Abborre, Gös, Öring, Löja Braxen Mört ,Storlom och Knipa.

Badplatsen RenstadSkridsko4

Ovan bild på badplatsen i Renstad samt en fin vinterdag på Rinnen

Sunne (med omgivning):

Avstånd: Ca 2,5 mil

I Sunne finns det sommartid mängder av inrättningar och aktiviteter. Hotell, Campingplats, Badparadiset ”Sunne Vattenpark”, musik- och teaterarrangemang och mycket annat. Man kan flanera, handla och fika på ett konditori. I närheten ligger Selma Lagerlöfs Mårbacka, väl värt ett besök. Rottneros herrgård (Ekeby i Selma Lagerlöfs ”Gösta Berlings saga”) har en berömd skulpturpark och en djurpark med bla varg och lodjur. I ”Berättarladan”bjuds varje år på sommarteater. Strax utanför Sunne finns vinteranläggningen ”Sunne Ski”.

Arvika

Avstånd: Ca 3 mil

I Arvika flödar kreativiteten, här har musiker, konstnärer och konsthantverkare levat och verkat sida vid sida sen förrförra sekelskiftet och gör det än i dag I Arvika avlöser kulturevenemangen varandra året om. Arvika har aktiviteter för alla intressen. På sommaren står stadsparken i full blom. Torghandeln har kommit i gång på onsdagar och lördagar och lockar med fisk, bröd, kläder, loppis och annat smått o gott. Sightseeingtåget Färdinand kör sina dagliga rundor mellan Sågudden och stan och startar från torget. I Arvika på storgatan finns en bra turistbyrå som kan bjuda på många spännande tips.

Gammelvala

Inte så långt härifrån ligger Brunskogs kyrka, där varje år i slutet av juli ”Gammelvala” går av stapeln. Under en veckas tid kan man se arbete och hantverk bedrivas som för hundra år sedan. En gammal byskola i verksamhet, ångdriven såg, kolmila, papperstillverkning och mycket annat.

Det finns oändligt mycket mer att se och uppleva i Värmland. Ta kontakt med turistbyråerna.

Intressanta länkar

Arvikas kommunsida                         www.arvika.se

Sunnes kommunsida                        www.sunne.se

Kils kommunsida                             www.kil.se

Selma Lagerlöfs hem                      www.marbacka.se

Ski Sunne                                       www.skisunne.se

Rottneros Park                                 www.rottnerospark.se

Vattenlandet i Sunne                          www.vattenpark.se

Skidanläggning                                www.valfjallet.se

Kanot & Turistcenter                     www.arvikacanoe.se

Turistinfo Värmland                          www.varmland.nu

Restaurang i Arvika                        www.olssonsbrygga.se

Arvika golfklubb                              www.arvikagk.com

Gammelvala                                    www.gammelvala.se